luni, 13 octombrie 2014

Prima zii de scoala

La noi a inceput scoala mai tarziu pentru ca am avut o vacanta prelungita dar vom vorbi despre expunere.
Expunere se refera la sensibilitate , timpul,irisul prin care este expusa partea foto sensibila a aparatului de fotografiat (film in cazul aparatelor analogice si senzor in cazul aparatelor de fotografiat digitale).

 O luam pe rand si vom explica toate aceste 3 ingrediente principale care dau viata fotografiei finale.

1. Sensibilitatea
Se refera la cat de senzibil este senzorul aparatului foto. Se exprima in iso , iar dea lungul timpului inginerii care fabrica aparate foto lupta pentru a creste cat mai mult iso-ul cu zgomot cat mai redus sau granulatie cat mai fina in cazul filmelor foto. De asemenea la aparatele foto digitale  un iso de la un aparat foto din 2004 nu este identic la zgomotul de imagine cu acelasi iso de productie 2014.

2. Timpul de expunere
Timpul de expunere se refera la timpul in care este expusa partea fotosensibila si poate varia de la o fractiune de secunda pana la ore (daca vorbim de fotografie de noapte sau situatiile in care nu este lumina in mediul in care fotografiem). Daca in cazul sensibilitatii ne dorim sa avem la discretie ISO in rucsac , ei bine la timpul de expunere avem la discretie ce vrem si daca dorim stele noaptea in cerc le putem avea sau daca dorim inghetarea imaginii o putem face la 1/4000 secunde. Totul este in mana voastra.

3. Irisul
Se refera la diafragma iar pretul obiectivelor (in cazul DSRL-urilor) este cu atat mai mare cu cat diafragma maxim deschisa este de valoare cat mai mica. Adica cu cat obiectivul este mai luminos , cu atat este mai scump. Si in cazul irisului putem jongla , si anume daca dorim sa avem un camp de profunzime cat mai larg va trebui sa inchidem diafragma, si viceversa. Daca dorim la fotografia de noapte sa obtinem din lumina concentrata (bec) o forma de stea va trebui sa inchidem diafragma.


Spor la fotografiat si sa nu lipsiti la lectia urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu